Кризата около Украйна е достигнала връхната си точка от анексирането на Крим през

...
Кризата около Украйна е достигнала връхната си точка от анексирането на Крим през
Коментари Харесай

ООН: Кризата около Украйна е във връхната си точка от 2014 г.

Кризата към Украйна е достигнала връхната си точка от анексирането на Крим през 2014 година, съгласно оценки на Организация на обединените нации, съобщи dpa.

" Напрежението към Украйна в този момент е по-голямо от който и да било миг от 2014 година насам ", съобщи през днешния ден заместник-генералният секретар на организацията Розмари Дикарло пред Съвета за сигурност.

Сегашната обстановка със спекулациите и обвиняванията за вероятен боен спор е  " изключително рискова ", подчерта тя.

В Организация на обединените нации приканиха всички страни в спора да " проявят максимална въздържаност и да заобикалят каквито и да е едностранни дейности, които опонират на формулировките и духа на споразуменията от Минск или биха могли да слагат под опасност тяхното изпълнение и да доведат до ново напрежение ".

" Всички проблеми могат и би трябвало да се решават със средствата на дипломацията, ние поддържаме всяко такова изпитание, в това число посредством представителството на генералния секретар на Организация на обединените нации ", уточни Дикарло.

На днешното съвещание на Съвета за сигурност американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че по информация на Съединени американски щати, руските войски " са готвят да подхващат атака срещу Украйна през околните дни ". Той упрекна Москва, че планира да изфабрикува мотив за навлизане на украинска територия посредством " подправена или даже същинска офанзива с приложимост на химическо оръжие ".

" Русия може да показа това събитие като етническа чистка или геноцид ", акцентира държавният секретар.

Той призова съветското правителство да разгласи " без никакви ангажименти и двусмислености, че няма да атакува Украйна ".

" Заявете го ясно и изрично пред целия свят, а по-късно го демонстрирайте като изтеглите войските, танковете и самолетите си обратно в казармите и хангарите и като изпратите дипломатите си на масата на договарянията ", моли Блинкън.

Той добави, че е изпратил до съветския министър на външните работи Сергей Лавров писмо с предложение да се срещнат в Европа през идната седмица
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР